gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Балдъзена туршия от тефтера на баба

Балдъзена туршия от тефтера на баба

НелиНели
Новак
7688424
Балдъзена туршия от тефтера на баба
Снимка: Нели
1 / 4
10/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
300 мин.
Порции
12
"Явно балдъзата си я бива...в правенето на туршии"

Необходими Продукти

  • червени чушки - 5 кг
  • домати - 3 кг
  • олио - 300 г
  • захар - 250 г
  • оцет - 1/2 кг
  • сол - 3 с.л.
  • бели чушлета - 250 г люти
  • черен пипер - на зърна
  • бахар
  • дафинов лист
  • чесън - 2 глави
  • магданоз - 3 връзки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази вкусна туршия отнема цял ден, но трудът и времето си заслужават. Прекрасна и леко пикантна - идеална за зимните дни.

Червените чушки се изпичат, обелват се и след това се нарязват на парчета (4-6 парчета).

Доматите без семките се смилат и изваряват до получаване на гъста каша. Един съвет - по-лесно става, ако доматите са сварени и тогава да се минат през машинката и след това се кипват.

За соса:

Олиото и оцетът се кипват и се слагат лютите чушлета - ври 10 минути. Прибавят се захарта и солта - ври 5 минути.

Добавят се черният пипер, дафиновият лист, бахарът и доматите - ври 10 минути.

Прибавят се нарязаните на парчета чушки - ври 20 минути.

Накрая се прибавят чесънът и нарязаният магданоз и се сваля от огъня. Похлупва се и се оставя за изстине. Пробвайте го как е на вкус - ако е леко тръпчиво на гърлото (ако е по-кисел оцетът), добавете още захар. Колкото повече захар има, толкова по-сладка става туршията - това зависи от вашия собствен вкус.

След като е изстинало, се сипва в бурканчета, но количеството трябва да е доста под ръба на буркана, за да не ги отвори олиото.

Бурканчетата се стерилизират 10 минути след като кипнат.

Балдъзената туршия от тефтера на баба е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: