gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Фурна»Лесен спанак с ориз на фурна

Лесен спанак с ориз на фурна

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
4863k1k2k4
Лесен спанак с ориз на фурна
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
22/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Ето това е изкуство - от малко спанак и ориз да завъртиш такава гозба, че всички да питат за допълнително"

Необходими Продукти

  • замразен спанак - 400 г (едно пакетче)
  • ориз - 2 чаени чаши
  • кромид лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 150 мл
  • универсална подправка - на вкус (пикантина)
  • сол - 1 к.л. равна
  • черен пипер - щипка
  • магданоз - на вкус
  • кашкавал - 150 г за гарниране
  • кисело мляко - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган с мазнината запържвам накълцаната на ситно глава лук с равна кафена лъжичка сол. Щом си промени цвета, прибавям изчистения и измит предварително ориз и запържвам, докато зрънцата станат прозрачни. Прехвърлям в тавичка.

Замразения спанак слагам в тигана на бавен огън, докато се размрази. Не е нужно да се добавя мазнина. Прибавям при него наситнения чесън. Овкусявам с универсална подправка и черен пипер.

Когато спанакът е вече напълно размразен (не чакайте да извира водата, която е пуснал) го прехвърлете при ориза. Налейте 5 и 1/2 ч.ч. гореща вода. Ако е нужно, доовкусявайте сега. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и сложете в предварително загрята фурна. Печете до готовност.

Моят начин на сервиране на ястието е като напълвам една чаша за сладолед от готовия спанак с ориз и обръщам в чиния.

Отгоре настъргвам малко кашкавал за разкош, гарнирам с кисело мляко и декорирам с накълцан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: