Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Пътят на живота

Питка Пътят на живота

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка Пътят на живота
Снимка: Ваня Георгиева
4 / 5
24/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Да поемем със смели стъпки по Пътя на живота"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • суха мая - 1 пакетче 7 г
  • захар - 1 с.л. пълна
  • сол - 1 с.л. равна
  • олио - 80 мл
  • брашно - 1100 г
  • масло - 60 г за намазване на корите
  • сирене - 150 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете всички продукти на стайна температура. Затоплете прясното мляко и отделете около 100 мл в керамична купичка, добавете захарта, маята и малко брашно. Разбъркайте, докато получите гъста кашичка, покрийте с чиния и оставете да се активира маята.

Разбийте яйцата, като отделите единия жълтък, който ще използвате за намазването на питката. При заделения жълтък сипете една супена лъжица прясно мляко и няколко капки олио. При яйцата добавете киселото мляко и хубаво разбъркайте, след което сипете и останалото прясно мляко и олиото.

Пресейте брашното 3 пъти и сипете солта, направете кладенче и смесете двете смеси, като постоянно бъркате с брашното, замесете хубаво гладко средно твърдо тесто. Сложете го в намазана купа с олио, отгоре също го намажете с олио и покрийте с домакинско фолио.

Моето тесто се получи 1852 г, сложете на топло да втаса и разделете на две големи части, една средна и едно малко топче тесто. От едната голяма част разточете голяма правоъгълна кора, която намажете със разтопено масло и поръсете със сирене. Навийте кората по дължина на не много стегнато руло и заделете на страна.

От средната част тесто разточете елипсовидна кора, дълга колкото рулото, и с нож за пица нарежете средната част на тънки ленти. Започнете оплитането на лентичките, като едната прекарвате през другата (имам клипче за плетката за тези, които не могат да разберат).

Готовата оплетена кора поставяте върху рулото и изрязвате отстрани излишното тесто. Сложете хартия за печене върху елипсовидна тавичка и прехвърлете оплетеното руло по средата.

От другата голяма кора по същия начин разточете голяма кора, намажете с масло и поръсете със сирене, навийте на руло и с остър нож нарежете рулца, широки около 2 см. Рулцата подредете по края на тавата, като ги застъпвате и така запълнете цялото място от двете страни.

От най-малкото топче тесто разточете дълга кора, нарежете на четири дълги ленти и две по две ги усучете. От двете страни на рулото поставете по една лента. Покрийте питката с фолио и оставете да втасва.

След като удвои обема си, я намажете със разбития жълтък, мляко и олио, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути. След като я извадите от тавата и сложите на решетка да изстива, я намажете с масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: