Начин на приготвяне
Почистваме главата лук, пипера и моркова. Лука го режем на дребно. Моркова го настъргваме на дребното ренде. Пипера го режем на дребни парченца.
В тиган слагаме 5 с.л. олио да се сгорещят добре. Вътре слагаме лука, пипера и моркова да се позапържат. Разбъркваме постоянно. Намачкваме каймата в купичка много добре и я овкусяваме с малко черен пипер на вкус. Като са готови зеленчуците, прибавяме каймата и разбъркваме с дървена лъжица постоянно.
Трябва каймата да се позапържи и да стане на трохи. Обелваме доматите от кората и ги режем на ситно. Прибавяме и тях вътре в тигана и разбъркваме. Овкусяваме със сол и черен пипер. Слагаме вътре сухата чубрица и разбъркваме. Оставяме да поври всичко. Разбъркваме и намаляваме котлона.
Обелваме картофите и ги режем на малки кубченца. След като е готова сместа, я смесваме с картофите. Намазваме тавичка с олио около 2 с.л.
Изсипваме продуктите вътре и при заглаждаме. При нужда разбъркваме за да има навсякъде равномерно кайма и зеленчуци. Поливаме с 2/3 чаша топла вода да покрие ястието.
Слагаме мусаката в загрята фурна и печем на 220 градуса, докато изври течността и се запече. Трябва картофките да порозовеят. Печем до готовност около 70 мин.
В купичка разбиваме 1 яйце. Към него слагаме 200 г гъсто кисело мляко и брашното. Разбъркваме сместа за заливката много добре и с лъжица слагаме върху запечената мусака.
Връщаме във фурната и печем около 20 мин, докато се зачерви.
Получава се малко по-различна мусака.
Да ви е сладко!
Коментари