Начин на приготвяне
Запретнете ръкави и започвайте. Изненадайте вашите близки с тази вкусотия, лесно е!
Маята се натрошава в хладката вода със захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне за 10 минути. Брашното сипваме в тавичка, в средата се оформя кладенче и сипваме активираната мая, яйца, айрян, сол и олио.
Разбърква се с вилица, докато се получи топка тесто и сипваме на плота, поръсен с брашно. Месим тестото за кратко, да стане меко и да не лепне. Намазва се с олио и покриваме с кърпа да втаса за 40 минути.
Разделя се на 6 топчета + едно по малко за средата. Всяко се разточва на кръгла кора с големина на чиния.
Първото се намазва с меко масло, второто е намазано с квасена сметана и поръсено с шарена сол, третото с масло, четвъртото със сметана и така се нареждат едно върху друго, като последната кора не се намазва.
Всички заедно се разточват на кора 30 см и нарязваме на 8 триъгълника. От широката част се навиват на кифлички и нареждаме в тавичка 26 см върху хартия за печене.
Последното се оформя на фитил и с пръсти се притиска на дълга лента 40 см и широка 2 см. Навива се на рулце и поставяме в средата на питката.
Оставя се да втаса на топло още 20 минути, после се намазва с отделения разбит жълтък с 1 с.л. олио и поръсваме сусам.
Фурната да е загрята на 180 градуса, печем за 40 минути, като към края, ако се наложи, се покрива с алуминиево фолио. Изважда се върху решетка и намазваме с четка с масло.
Поднасяме с шарена сол и хапваме топла и ароматна питка!
Питкатата за начинаещи кулинари е готова.