Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за начинаещи кулинари

Питка за начинаещи кулинари

Питка за начинаещи кулинари
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
02/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Следвайте рецептата и никой дори и за секунда няма да се усъмни, че сте начинаещи кулинари"

Необходими Продукти

  • мая - 42 г
  • вода - 100 мл хладка
  • айран - 150 мл равни части вода и кисело мляко
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. без един жълтък
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л. равна
  • брашно - 700 г
  • масло - 40 г меко
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • шарена сол - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запретнете ръкави и започвайте. Изненадайте вашите близки с тази вкусотия, лесно е!

Маята се натрошава в хладката вода със захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне за 10 минути. Брашното сипваме в тавичка, в средата се оформя кладенче и сипваме активираната мая, яйца, айрян, сол и олио.

Разбърква се с вилица, докато се получи топка тесто и сипваме на плота, поръсен с брашно. Месим тестото за кратко, да стане меко и да не лепне. Намазва се с олио и покриваме с кърпа да втаса за 40 минути.

Разделя се на 6 топчета + едно по малко за средата. Всяко се разточва на кръгла кора с големина на чиния.

Първото се намазва с меко масло, второто е намазано с квасена сметана и поръсено с шарена сол, третото с масло, четвъртото със сметана и така се нареждат едно върху друго, като последната кора не се намазва.

Всички заедно се разточват на кора 30 см и нарязваме на 8 триъгълника. От широката част се навиват на кифлички и нареждаме в тавичка 26 см върху хартия за печене.

Последното се оформя на фитил и с пръсти се притиска на дълга лента 40 см и широка 2 см. Навива се на рулце и поставяме в средата на питката.

Оставя се да втаса на топло още 20 минути, после се намазва с отделения разбит жълтък с 1 с.л. олио и поръсваме сусам.

Фурната да е загрята на 180 градуса, печем за 40 минути, като към края, ако се наложи, се покрива с алуминиево фолио. Изважда се върху решетка и намазваме с четка с масло.

Поднасяме с шарена сол и хапваме топла и ароматна питка!

Питкатата за начинаещи кулинари е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: