gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита Баница»Точена баница с мая и заливка

Точена баница с мая и заливка

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6783k3
Точена баница с мая и заливка
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
07/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"От баба сме се научили да правим най-вкусната точена баница, сега споделяме рецептата и с вас"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате част от брашното в купа. Правите кладенче и там прибавяте съставките, като водата трябва да е топла, а маята просто натрошавате вътре.

Разбърквате хубаво с тел и започвате да прибавяте брашно - до получаване на средно меко тесто.

Тестото оставяте да втасва около час. След това го разделяте на 5 равни топчета. Всяко разточвате на тънко - около 1/2 см дебелина.

С четка намазвате кората с разтопеното масло и поръсвате с натрошено сирене. Завивате кората на руло, усуквате го и го навивате на охлюв който поставяте в средата на тава 30 см в диаметър.

Така правите и другите 4 топчета, като ги завивате около първото, но на разстояние около половин см, за да има място за втасване.

Подредената баница покривате с кърпа и я поставяте на топло във фурната да втасва - около 30 минути.

През това време приготвяте заливката. Разбивате трите яйца със захарта и наливате по малко от млякото. С тази млечна смес заливате навсякъде втасалата баница.

Тя попива за секунди и тогава поставяте тавата с баницата във студена фурна. Включвате фурната на 180 градуса и печете до готовност - до приятен загар, за около 45 минути.

След това намазвате точената баница с бучка масло и покривате с кърпа за 10-15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
512
40
30
20
11
Дай твоята оценка: