Домашно хлебче с черно брашно

07/10/2017
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67495719875
"Вкусно и красиво - вижте как да накарате всички комшийки да ви завидят за вкусната питка "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо305
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете двата вида брашно в съд, посолете, направете кладенче, сипете маята, меда и постепенно добавяйте по малко от водата и замесвайте до пълното ѝ поемане.

Смесете всичко, така че продуктите да се споят и да образуват гладко тесто. Ако е нужно добавете още малко вода или брашно и месете в продължение на 15 минути.

Оформете готовото тесто на топка, покрийте с фолио и оставете за час на топло да втаса и удвои обема си.

Тестените продукти с черно брашно не втасват така добре както тези, които са само с бяло брашно, затова не очаквайте да ви бухне много.

Умишлено съм замесила хлебчето с двата вида брашно, защото ако използвате само черно брашно, текстурата на хляба ще стане по-сбита, влажна и аз лично предпочитам да добавям по малко бяло брашно, за да се активира глутенът в него и да придаде вкуса и вида на хляба, който обичам.

Пригответе си плоска тава, сложете на дъното и хартия за печене, сложете топката тесто, поръсете я с брашно и с помощта на остър нож или чисто (ново) бръснарско ножче направете отгоре произволни леки разрези. В моя случай направих разрезите във форма на листенца цвете.

Брашното, с което се поръсва отгоре, прави коричка след изпичане на хлебчето, а и разрезите, които правим са по видими.

Сложете хлебчето в загрята фурна на 170 градуса и запечете за около 50 минути, като го наблюдавайте след 30-тата минута.

Извадете готовото хлебче, сложете го върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути, след това разрежете на филии или разчупете на парчета.подобни рецепти тук

5 10
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар