Начин на приготвяне
Смесете двата вида брашно в съд, посолете, направете кладенче, сипете маята, меда и постепенно добавяйте по малко от водата и замесвайте до пълното ѝ поемане.
Смесете всичко, така че продуктите да се споят и да образуват гладко тесто. Ако е нужно добавете още малко вода или брашно и месете в продължение на 15 минути.
Оформете готовото тесто на топка, покрийте с фолио и оставете за час на топло да втаса и удвои обема си.
Тестените продукти с черно брашно не втасват така добре както тези, които са само с бяло брашно, затова не очаквайте да ви бухне много.
Умишлено съм замесила хлебчето с двата вида брашно, защото ако използвате само черно брашно, текстурата на хляба ще стане по-сбита, влажна и аз лично предпочитам да добавям по малко бяло брашно, за да се активира глутенът в него и да придаде вкуса и вида на хляба, който обичам.
Пригответе си плоска тава, сложете на дъното и хартия за печене, сложете топката тесто, поръсете я с брашно и с помощта на остър нож или чисто (ново) бръснарско ножче направете отгоре произволни леки разрези. В моя случай направих разрезите във форма на листенца цвете.
Брашното, с което се поръсва отгоре, прави коричка след изпичане на хлебчето, а и разрезите, които правим са по видими.
Сложете хлебчето в загрята фурна на 170 градуса и запечете за около 50 минути, като го наблюдавайте след 30-тата минута.
Извадете готовото хлебче, сложете го върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути, след това разрежете на филии или разчупете на парчета.
Домашното хлебче с черно брашно е много сполучливо.