Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата със захарта. Млякото слагаме да заври и сваляме от котлона. Прибавяме гриса, бакпулвера, ванилиите, настърганата лимонова кора и яйцата, разбити със захарта.
Разбъркваме до хомогенна смес. Връщаме отново на котлона докато се сгъсти при непрекъснато бъркане.
В предварително намаслена тавичка слагаме половината кори, като между всеки две кори мажем с разтопено масло. Изсипваме крема върху първия пласт кори и заглаждаме.
Подреждаме другата половина от корите по същия начин, като отново намасляваме между тях. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност (около 30-40 минути).
Готовия сладкиш се оставя да се охлади напълно. Продуктите за сиропа се слагат на котлона да заврят за около 5-6 мин.
С топлия още сироп заливаме сладката баница (Галактобуреко), която предварително сме нарязали на квадратни парчета. Оставяме в хладилника за поне 12 часа да попие сиропа.
Сервираме сладкиша поръсен с канела. Може да се сервира леко затоплен или от хладилник.
Гръцката сладка баница е много вкусна.
Коментари