Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Варени гевреци със сусам и мак

Варени гевреци със сусам и мак

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Варени гевреци със сусам и мак4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Толкова са вкусни, че е най-добре направо да приготвите двойна доза..."

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 20 г
  • вода - 300 г
  • сол - 1 с.л
  • олио - 50 г
  • захар - 1 ч.л.
  • маково семе - 1 с.л
  • сусам - 1 с.л.
  • яйце - 1 бр.
  • За варене
  • вода - 500 г
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 г хладка вода се прибавят захарта, 1 с.л. брашно и маята. Оставя се маята да се активизира. Замесва се меко, нелепнещо тесто от останалата част вода, сол, брашно и белтъка от яйцето.

Тестото се намазва с олио и се оставя да втаса /да удвои обема си/. С нож режем парчета от тестото и правим фитили с дължина около 30 см.

Във вряща вода прибавяме щипка сол и пускаме всяко геврече едно по едно. Изваждаме с решетъчна лъжица на кухненска хартия /да се подсушат/, когато геврекът изплува над водата.

Варените гевречета намазваме с жълтъка, поръсваме със семената от мак или сусам и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.

Варените гевреци със сусам и мак са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#182879
Потребител#182879
Снимката е моя. Госпожо автор на рецептата това се нарича кражба.
23.01.2019 23:08