gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача за Петковден

Празнична погача за Петковден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k6k5
Празнична погача за Петковден
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
14/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В керамична купичка сипете 100 мл от топлото мляко, маята, захарта и 2 с.л брашно, покрийте с чиния и оставете да се активира.

Пресейте брашното, направете кладенче, заделете единия жълтък за намазване и разбийте яйцата с останалото мляко и олио. Замесете хубаво гладко тесто, намажете с олио и оставете да втаса.

Разделете втасалото тесто на 3 части, от всяка част разточете обла кора, подредете ги една върху друга, като ги намажете с масло без последната.

Разрежете на 8 части. Всеки получен триъгълник разрежете по средата (но не докрай) и промушете върха от долу нагоре. Сложете хартия за печене на тавата и подредете отделните части, като 4 от тях свиете откъм широката част и притиснете с ножа. А другите 4 оставете така.

В средата на тавата подредете несвитите части и връхчетата им свийте отдолу. А свитите части сложете между тях.

Оставете питката да втаса, след което я намажете с разбит жълтък, 1 с.л. мляко и 1 ч.л. олио. Поръсете със семена и печете погачата в загрята фурна на 160 градуса, на най-долно положение на фурната.

Празничната погача за Петковден е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: