Мусака с тиква и нестандартна заливка

18/10/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8315073297
"Добър апетит с тази нестандартна и малко различна мусака!"
Приготвяне30 мин.
Готвене85 мин.
Общо115 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо616
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Обелете картофите и тиквата и ги поставете в съд с вода. Накълцайте лука и го задушете до омекване в загрятото на слаб до среден огън олио.

2. Отцедете тиквата от водата, в която е престояла, и я нарежете на кубчета. Щом лукът вече е омекнал и започнал да добива карамелен цвят, сложете тиквените кубчета и увеличете огъня. Сложете щедра щипка сол и гответе 4 минути. Добавете каймата при тиквата и лука, след което сипете доматеното пюре и червения пипер, запържете за още 3-4 минути с непрекъснато бъркане, за да стане каймата на трохи и отстранете от огъня.

3. Нарежете картофите на парченца с големина същата като на тиквата и ги сложете при полуготовата ни смес за мусаката. Настържете и прибавете чесъна и подправките. Чушлето кайенски пипер начупете на ситно (внимавайте, защото е много люто). Разбъркайте и прехвърлете в тавичка. Налейте две ч.ч. вода или толкова, колкото да покрие продуктите почти напълно.

4. Печете във предварително загрята на 190 градуса фурна до извиране на течността.

5. За бешамела загрейте маслото и олиото на среден огън и сипете наведнъж брашното. Бъркайте докато добие леко златист цвят и загуби аромата си на сурово. Разтворете киселото мляко във прясното и го сипете на тънка струйка бъркайки непрестанно (киселото мляко добавяме единствено за вкус, който ще пасва идеално на мусаката, но се знае, че по принцип не се съдържа в продуктите за приготвянето на класическия бешамел).

6. Варете соса до получаване на желаната гъстота и нежна текстура, като не спирате да бъркате. На финала посолете и подправете с белия пипер.

7. Залейте мусаката с бешамеления сос и настържете отгоре кашкавала. Запечете на 200 градуса за кратко, до получаване на приятно златиста коричка.

8. Оставете ястието да престои няколко минути преди да сервирате.

Добър апетит с тази нестандартна и малко различна мусака!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар