Начин на приготвяне
Предварително сме накиснали боба за едно денонощие. На другия ден го слагаме в съд и сваряваме, но не до пълната му готовност.
Прецеждаме и оставяме на една страна водата, а бобът поставяме в гювеча. В тиган поставяме малко олио и запържваме сланината, която предварително сме нарязали на парчета дотолкова, че да си пусне мазнината.
Към нея прибавяме и почистените и нарязани чушки. Премахваме от котлона и всичко това го изсипваме в гювеча към боба.
Добавяме още и почистения и нарязан лук, настърган морков, бекона и всички подправки. Разбъркваме добре, изсипваме и прецедената вода, затваряме гювеча с капака и го поставяме във фурната.
Печем на умерена фурна до пълната му готовност.