Торта Бадемова фантазия

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Торта Бадемова фантазия
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
24/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
65 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Истинска вкусна фантазия, която с помощта на тази рецепта ще се превърне в реалност"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • кафява захар - 1 1/2 ч.ч.
  • какао - 8 с.л.
  • яйца - 4 бр. размер L
  • масло - 125 г
  • кафе - 1 к.ч. Лаваца, късо
  • сметана - 1 к..ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • портокали - кората от 1/2 плод
  • сол - 1/2 ч.л.
  • За крема
  • маскарпоне - 600 г
  • пудра захар - 100 г
  • бадеми - 130 г, смлени на ситно
  • сладко от бели череши - 2 с.л., само плодовете
  • ванилия - 1/2 шушулка
  • За сиропиране на блатовете
  • сироп - 1/2 ч.ч. от сладкото
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • амарето - 1 - 2 с.л. бадемов
  • ванилия - 1/2 шушулка
  • За карамела
  • захар - 50 г
  • За ганаша
  • бял шоколад - 130 г
  • сметана - 50 мл
  • масло - 20 г
  • За украса
  • бадеми - сурови, белени, леко запечени
  • шоколадови стърготини - готови, смлени
  • шоколадови фигурки - готови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата ви е нужна форма с диаметър 18 см - 2 броя.

С тази торта можеш да изпиете чаша горещ шоколад в дъждовен ден или пък да се насладите на есенното слънце и пъстрия листопад.

За тортата първо приготвяме съставките за блатовете. В подходяща купа смесваме сухите съставки - пресятото брашно, какаото (неподсладено), бакпулвера и солта.

В кухненският робот разбиваме маслото, което е със стайна температура и захарта до побеляване, след което прибавяме жълтъците последователно един по един.

Отделно сме разбили белтъците на сняг. Прибавяме ги в купата, като ги разбъркваме внимателно със сладкарска шпатула. Сипваме и кафето, смесено с прясното мляко и половината от семената на ванилията.

Разбъркваме добре сместа и я разпределяме равномерно в двете форми за печене.

Фурната е на 180, а времето за изпичането на блатовете е около 35 минути. Изваждаме ги от формите и ги оставяме да се охладят, след което ги разполовяваме внимателно на две равни части. Получават се четири блата, но за тази торта ще използваме три, а четвъртия ще запазим.

За напояването на блатовете използвам сиропа от сладкото вместо захар, тъй като белите череши съм варила също с ванилия и ароматите си подхождат, контрастирайки с горчивината на бадемовата ядка и ликьора. В касерола на средна температура смесвам съставките до тяхното разтваряне.

С горещият сироп напоявам изстиналите три блата. Оставям ги върху плитки чинии на страна, за да поемат от сиропа.

За крема смиламе в блендер първо предварително запечените бадемови ядки. Към тях прибавяме маскарпонето, останалата половина от ванилията, заедно с отцедените плодове от сладкото и пудрата захар. Разбиваме крема до желаната консистенция.

В касерола разтопяваме на водна баня белия шоколад, сметаната и маслото, като разбъркваме енергично до гладък ганаш.

Пристъпваме към сглобяване, като на дъното на тортената форма поставяме първият блат.

Върху него разпределям от крема, напластявайки го около 3 см. Поставям вторият блат внимателно, намазвайки го също с дебел пласт от крема. Завършвам с третият последен блат. Заглаждам тортата с по-тънък пласт от крема отгоре и встрани.

Заливам я с ганаша и посипвам страните ѝ с шоколадови стърготини. Добавям и леко запечени бадемови ядки около основния блат. Добавям карамела на тънки нишки като украса и декорирам с шоколадови пеперуди.

Поставям тортата в хладилник за около час, за да стегне.

Съвети:

1. Блатът, който ви е останал, нарежете на бишкоти. С крем от маскарпоне и сезонни плодове ще приготвите втори десертен сюрприз за вашето семейство;

2. Ако не разполагате с две форми, можете да изпечете блатовете един след друг;

3. Ако разполагате със сурови бадемови ядки, накиснете ги от вечерта в студена вода. Обелват се много лесно, подсушават се и се запичат във фурната. Смлени в робота на ситно или нарязан и филирани, техният вкус е много по-добър и различен от закупените.

4. Сладкото можете да замените със захар или да добавите сезонни плодове към крема - малини, праскови или кайсии, с които вкусът е най-добър. Експериментите ще ни отведат до вкусен и сладък край.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: