Солена торта с ряпа
Slana torta sa repom

Солена торта с ряпа

Солена торта с ряпа
Снимка: Симеон Христов Кънев
1 / 3
28/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции12
"Чували сте приказката за Дядо вади ряпа, но се обзалагаме, че не сте опитвали тази вкусна солена торта с ряпа"

Необходими Продукти

  • бяла ряпа - 300 г (1 глава)
  • картофи - 300 г
  • зелен боб - 300 г от консерва
  • моркови - 100 г
  • чушка - 100 г прясна
  • целина - 10 г дръжки
  • яйце - 1 бр.
  • масло - 20 г
  • кашкавал - 100 г
  • копър
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
  • рулца от раци - 1 пръчица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ряпата, морковите, чушката и картофите се почистват и нарязват на малки парчета. Дръжките целина се наситняват.

От консервата зелен боб се взима нужното количество и ако е необходимо, се нарязва ситно.

В тенджера с подсолена вода се слагат да заврат всички зеленчуци до готовност - около 20 минути. Отцеждат се в гевгир, прехвърлят се в голяма купа и се намачкват с мачкало или пасатор заедно с маслото, яйцето, черния пипер, мащерката и ако е необходимо - сол.

Сместа се прехвърля в подходящ съд и се запича до леко зачервяване - не става компактен и стегнат блат, но когато се извади и обърне върху подноса, се дооформя с нож.

Междувременно рендосаният кашкавал се размесва с копъра и още на горещо се поръсва върху тортата равномерно.

Украсява се с нарязаната на колелца пръчица сурими и се оставя да престои няколко часа в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: