Фокача Четири сезона
Fokača Četiri godišnja doba
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача Четири сезона

Фокача Четири сезона

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k8k1
Фокача Четири сезона
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
31/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции8
"И за зиме, и за лете - хапвайте вкусна фокача Четири сезона"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Активирайте маята в леко затопленото прясно мляко, смесено със захарта, и две супени лъжици брашно. Покрийте с кърпа за 5-10 минути.

2. Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Отстрани на него поръсете солта, а вътре сипете зехтина, леко затоплената водичка и активираната мая.

3. Замесете меко тесто, като си добавяте брашно, колкото е нужно, за да не ви лепне по ръцете. Ако ползвате уред за месене, то добавяйте по малко брашно, докато тестото започне да се отлепва от стените на купата.

4. Оформете топка и оставете да втаса за 1 час и удвои обема си, след което отново размесете за 1-2 минути с намазнени ръце.

5. Покрийте тавичката на фурната с хартия за печене или просто я намазнете. Поставете топката тесто в средата и разтегляйте с пръсти лека полека, като я разстелите в приблизително четвъртита форма и с дебелина по-малко от сантиметър. Оставете да втаса още веднъж за 30 минути.

6. Втасалата фокача надупчете с върха на пръстите си, без да стигате до дъното и да правите дупка. Намажете с малко водичка смесена със зехтин с помощта на силиконова кухненска четка, без да притискате.

7. Мислено си разграфете на 4 еднакви части, 4 квадрата. Върху единия наредете моцарелата на филийки или накъсана и я поръсете с риган. Върху другия квадрат подредете тънки кръгчета домат и накъсайте няколко от листенцата пресен босилек.

Върху следващата площ от фокачата сложете обезкостените маслини, цели или на парченца и лука. И последното квадратче покрийте с филетираните гъбки и чесън.

8. Поръсете със зехтин и едра люспеста сол и оставете за още 10-15 минути.

9. Печете в загрята на 180 градуса фурна 20 минути. Когато е готова сложете върху нея останалия босилек - накълцан или на цели листенца.

Сервирайте фокачата като компания към предпочитано от вас ястие или салата. Разбира се може да си я хапвате и самостоятелно.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: