Начин на приготвяне
За целта е необходимо да си набавим прясна или охладена скумрия. Рибата трябва да е добре студена, не на стайна температура, за да работим лесно, тъй като месото ѝ е много нежно.
С помощта на остър нож разрязваме корема и почистваме вътрешностите. Внимателно остъргваме кафявата ципа около коремната част.
Продължаваме с разреза по дължината на гръбнака, като внимателно отделяме гръбначната кост. Запазваме целостта на филетата. С пинцета отстраняваме гръдните кости. Запазваме опашката, като премахваме главата и перките.
Измиваме добре рибата със студена вода. При нас традицията на рибарите е да я изплакват с морска вода.
В подходящ съд, най-добре стъклен, подреждаме на дъното морска сол. Подреждаме скумрията с коремчето нагоре, като в него поставям по листо дафинов лист, зрънце бахар, лимоново резенче и стръкче розмарин. Подпълваме рибата със сол, като посипваме и от страни, докато я зарием добре.
Поръсваме я с изцеден лимон и малко вода. Обвиваме съда със стреч фолио и я поставяме в хладилник. Там престоява 15 часа. След като извадим рибата от саламурата я оставяме за 1 час в студена вода. Измиваме я добре и я подсушаваме.
Работете внимателно, за да не се разкъсат филетата, тъй като са обезкостени.
Завивам рибите на стегнати рула в хартиени кесии, завързани с канап. Закачвам ги за опашката на проветриво място, като отдолу подлагам съд, за да не цапа. Рибата вее 3 дни, при задължително студено време. После я прибираме в хладилника, както е в кесията, за да не съхне. Готова е за консумация. Следва да си приготвим и доматения сос.
За целта почиствам и нарязвам доматите на едри резенчета. Поставям ги в тава, постлана с хартия за печене. Нарязвам лука на полумесеци и го подреждам около доматите. Чушките също нарязвам на едри кубчета. поръсвам със зехтин и доматеното пюре. Добавям нарязания чесън, овкусявам със сол, черен пипер, листенца от розмарин.
Става лесно, защото запичам всичко в загрята на 160 градуса фурна за около 1 час. Семената кориандър запичам леко в сух тефлонов тиган. Смилам ги в блендер.
В него смилам и още горещите запечени домати. Подправям със захар и сол, ако е необходимо, защото рибата ни е достатъчно солена. Невероятна комбинация от вкусове и аромати.
Съвет: Изброените продукти за веяната риба са за 2 порции. Аз приготвям обикновено по повече риби. Рано есента ги набавям от морето, тогава ловят и малки паламуди, на рибарски жаргон -циганки. След веене ги съхранявам в хладилник като приготвям и трахули, и консервиран, и с доматен сос в буркани. Тези двете ги приготвих с домати.