Начин на приготвяне
Нарежете месото на малки парчета, измийте и го подсушете. Нагрейте олиото и добавете месото, поръсете с черен пипер на вкус и запържете до златисто-кафяв цвят, премахнете от съда и го поставете на дъното на тава.
Нарежете моркова на кубчета, гъбите на филийки, а праза и пресния лук на по-едро.
Поставете нарязания зеленчук в същия съд, добавете нарязаното на кубчета масло и ги задушете под капак до омекване.
Накрая добавете брашното, доматеното пюре и разбъркайте, накрая прибавете червения пипер и отново разбъркайте.
Премахнете от огъня и поставете зеленчука върху месото. Почистете чесновата глава от външната обвивка, измийте я добре заедно със сухите люти чушлета.
Поставете ги в тавата заедно с дафиновия лист, налейте топла вода в тавата, така че да покриете месото и зеленчука добре.
Посолете яхнията на вкус и разбъркайте, поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 60 минути, до готовност.
Зеленчуковата яхния със свинско месо на фурна са готови.