Гъбки, пълнени със сметана и хамон

23/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8404923167
"Изискано предястие за специалните моменти "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 078
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Изберете по-големи печурки, които да са подходящи за пълнене. Изчеткайте ги с нещо грапаво, което да отстрани нечистотиите и пръстта по повърхността им. Измийте ги, като за предпочитане е да действате бързо поради факта, че при продължителен контакт с вода, те поемат от нея и губят голяма част от вкусовите си качества. Някои шефготвачи дори не ги мият, а ги белят старателно, премахвайки горния тънък слой.

Ако сте предпочели да ги измиете, веднага след това старателно ги подсушете. Измъкнете пънчетата им и ги нарежете на ситно.

2. Пригответе пълнежа, като за тази цел първо запържете в част от зехтина ситно накълцания лук. Щом омекне сложете нарязаните пънчета, а след две минути и скилидките чесън - наситнени.

3. Когато започнат да добиват лек загар сложете хамона, нарязан на малки кубчета. Гответе за кратко и налейте сметаната, като намалите огъня, за да не загаря по дъното. Бъркайте няколко минути до сгъстяване на сместта и накрая овкусете със сол и бял пипер (внимавайте със солта, тъй като при термична обработка и хамонът отделя доста от нея).

4. Отстранете от огъня готовия пълнеж и се заемете с гъбите. Сложете тиган с малко зехтин на силен огън и щом се нагорещи подредете в него гъбките с дупката надолу. Печете около две минути и обърнете и от другата страна за същото време.

Целта ни е да добият приятен загар, но отвътре да останат крехки и сочни. Този вид гъби нямат нужда от дълга термична обработка и дори могат да се срещнат в суров вид в някои салати. Ако прекалите с печенето им могат да се свият и смачкат, затова добре е да спазвате указаното време.

5. Готовите печурки подредете в чиния и посолете леко. Ще видите, че в дупчицата се е образувало сосче, което е хубаво да отстраните. Напълнете с по лъжица-две от плънката и сервирайте веднага -топли. По желание поръсете с прясно накълцан магданоз.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар