Начин на приготвяне
Първо се приготвя пълнежът. За целта лукът се почиства и нарязва на дребно. Шунката и сто грама от кашкавалът се нарязват на малки кубчета.
Приготвя се сос Бешамел, като в малка тенджерка се слага кравето масло да се разтопи. Към него се прибавя брашното, като енергично се разбърква с лъжица.
След като се запържи се прибавя студеното прясно мляко, като се излива наведнъж и се бърка докато то заври и стане хубав хомогенен сос. Прибавят се сол, черен пипер и индийско орехче на вкус.
Бутер тестото се разстила върху плота или масата и се нарязва на еднакви квадрати или правоъгълници.
При мен се получиха осем правоъгълника. Краищата на правоъгълниците се намазват с разбито яйце. По средата на всеки се слага по малко шунка, кашкавал и по лъжица от изстиналия сос Бешамел.
Единия край на правоъгълника се прегъва и захлупва върху плънката. Краищата на тригуните се притискат с пръсти или с вилица.
Прехвърлят се в тава покрита с хартия за печене, а отгоре се намазват с разбитото яйце и поръсват с останалия настърган кашкавал. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Солените тригуни са готови.