Домашен катък

EfrosiaEfrosia
Джедай
938
4k
10
13k
13/09/2012
"Поверието разказва, че само няколко седмици годишно овчето мляко е подходящо за приготвянето на истински катък!"
Приготвяне30 мин.
Готвене130 мин.
Общо160 мин.
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо108 502
  • Преглеждания за месеца1200
  • Преглеждания за седмицата17
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете млякото в подходящ съд за варене. Сложете съда на водна баня и варете млякото в продължение на 2 часа.

След това го охладете, докато стане леко топло. Отделно смесете солта, киселото мляко, маята и малко прясно мляко.

Хубаво разбъркайте, докато солта се разтопи. Сипете сместа при свареното топличко мляко и разбъркайте хубаво с дървена лъжица, като добавите и натрошеното сирене.

Добре разбъркайте. Домашният катък може да се получи и без да прибавяте сирене. Похлупете тенджерата с капак и оставете да престои за 12 часа.

На следващия ден сместа се е сгъстила и трябва да я разбъркайте. Прехвърлете я в тензух и оставете хубаво да се отцеди в завързания тензух.

Отцедения катък се съхранява на хладно преди да се консумира.

Кръгла дъска от масивно дърво с метална дръжка ф20
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Кръгла дъска от масивно дърво с метална дръжка ф20
5.99 лв.
Виж ››

Истинско произведение на изкуството - страхотна кръгла дъска от масивно дърво с удобна за хващане метална дръжка.

Рейтинг

5 11
4 5
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#191208
Санди правилно е описал катъка, който са правили нашите баби, но аз ще предложа рецепта от моите родители, от Елховския регион, която съм правил многократно и е харесвана.
Млякото напр. 5 l се сварява /овче, краве или козе/ и след охлаждане до 36-38 градуса се смесва с около 500-600 g натрошено сирене и се покрива с покривало. Разбърква се през няколко часа и след около 24 часа е готово заквасено - наподобява заквасено кисело мляко. Прецежда се, овкусява се със сол и си постявя в буркани, като периодично се премахва саламура, ако се появи в рамките на ден-два. Съхранява се в хладилника, като в горната част се поставя фолио за да не хваща коричка.
4
1
Димитър Дадачев
Тук коментират доста непросветени хора с големи кореми . Катък се прави от готово кисело мляко с добавено сирене , подправки и добавки като чушки се слагат по избор и вкус . А така и не стана ясно кой е този Санди ..... явно някой майстор катъкчия ?!
3
9
веси
веси
30.12.2013 18:40
Моята баба го правеше.А колко е вкусно с печени чушки и содена питка.Рецептата е като на Санди.
6
0
madchemist
madchemist
28.11.2015 21:12
Рецептата на Санди е вярна.... само дето не е за катък ,,,, това е рецептата за крокмач... друг родопски деликатес
3
1