gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Паеля»Оригинална испанска паеля

Оригинална испанска паеля

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3234k
Оригинална испанска паеля1 / 3
21/09/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Когато не може да отидете до Испания, поканете Испания да дойде у вас с тази оригинална испанска паеля"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 2 броя, обезкостени и без кожа пилешки гърди
  • скариди - 500 г сурови
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 средно голяма глава
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 средно голяма червена пиперка и 1 зелена
  • домати - 2 броя, големи
  • грах - 150 г замразен
  • ориз - 500 г за паеля
  • бульон - 1 л. пилешки
  • шафран - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете скаридите и нарежете на парчета пилешко месо. Загрейте малко зехтин в широк тиган и запържете до омекване нарязания лук и чесън.

След това прибавете пилешкото и разбъркайте. Оставете да се запържи добре. Прибавете почистените и нарязани чушки и гответе за още 5 минути.

Загрейте междувременно пилешкия бульон, за да е горещ и да не се спира кулинарния процес. Прибавете нарязаните домати и варете още 5 минути. Сипете ориза и долейте 500 мл гореща вода.

След 5 минути долейте бульона и разбъркайте хубаво. Щом кипне, намалете котлона и оставете да къкри за 15 минути.

Разбърквайте и добавете след това скаридите, граха, шафрана със сол и черен пипер на вкус. Продължете готвенето още 10-15 минути, докато течността се абсорбира.

Снемете от котлона и покрийте съда с паелята с голям капак и лист алуминиево фолио, за да се запари за 5-10 минути преди сервиране.

Поднесете оригиналната испанска паеля с малко скълцан пресен магданоз и малко прясно изцеден лимонов сок.

Към така приготвената паеля могат да се добавят и сготвени миди с черупките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
58
44
33
20
11
Дай твоята оценка: