gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Турски лозови сарми

Турски лозови сарми

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k4k5021k
Турски лозови сарми1 / 4
04/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
35
"Спор няма, пипкави за приготвяне са тези сармички, но пък резултатът е зашеметяващо вкусен!"

Необходими Продукти

  • за лънката
  • агнешко месо - 500 г смляно
  • ориз - 100 г
  • лук - 3 глави скълцани
  • зелени подправки - 1 ч.ч. скълцани копър, магданоз и джоджен
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • олио
  • за сармите
  • олио - 1 с.л.
  • лозови листа - 500 г пресни
  • лимонов сок
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете ориза за половин час в студена вода, след което го отцедете.

Скълцания лук посолете и започнете да го мачкате с ръце, докато стане прозрачен. Полейте го със студена вода и го прецедете. Повторете процедурата още веднъж.

Към каймата добавете лука, ориза и останалите съставки за плънката. Омесете добре каймата.

Бланширайте лозовите листа (без дръжки) за 1-2 минути във вряща вода с лимонов сок и ги отцедете добре.

На дъното на тенджера, в която ще варите турските лозови сарми подредете най-дебелите листа. С останалите свийте малки сармички и ги подреждайте в тенджерата.

Залейте сармите със 750 мл вода, добавете олио, сол и лимонов сок на вкус. Сложете ги да се варят на слаб котлон за около 40 мин.

Турските лозови сарми са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка: