Кюфтенца от мерлуза със сос
Ćuftice od oslićaHake MeatballsAlbóndigas de merluza con salsa
gotvach.bg»Рецепти»Риба»Рибни Кюфтета»Кюфтенца от мерлуза със сос

Кюфтенца от мерлуза със сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k14k11
Кюфтенца от мерлуза със сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
03/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Хрупкави кюфтенца с ароматен сос - това са цели два повода да отворите бутилка вино и да ни поканите на гости"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 500 г филета без кожа
  • яйце - 2 бр.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • галета - 110 г
  • магданоз - 2 с.л. накълцан
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • За сос
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • десертно вино - 60 мл бяло
  • рибен бульон - 250 мл
  • готварска сметана - 300 мл
  • сол - на вкус
  • магданоз - 2 с.л.
  • естрагон - 1/2 ч.л.
  • олио - 70 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Филетата риба се режат на малки парченца, така че да добият вид на едросмляна кайма. Поставят се в купа заедно с едно яйце, пресования чесън, магданоза, галетата и сол и пипер на вкус.

Омесва се добре и се оформят топчета - кюфтенца. В две чинии се приготвят брашното и второто яйце - леко разбито. Кюфтенцата се топват първо в яйце и после в брашно и се пържат в сгорещеното олио до златист загар. Изваждат се върху кухненска хартия.

За соса лукът и чесънът се режат много ситно или се настъргват. Запържват се в сгорещеното на умерен огън олио до леко златисто и се налива десертното вино.

Готви се до изпаряване на алкохола и се добавят бульонът и сметаната. Всичко се разбърква добре до хомогенизиране и се вари около 5-6 минути, за да се сгъсти. Периодично се разбърква, за да не загаря сметаната и накрая се подправя със прясно накълцан магданоз, естрагон и сол на вкус.

Рибните кюфтенца се сервират топли, поляти със сос. Кюфтенцата от мерлуза със сос са много вкусни.

Препоръка:

Вместо галета може да се използва стар хляб, същия грамаж, накиснат в прясно мляко и после отцеден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
516
40
30
20
10
Дай твоята оценка: