Селска картофена мусака
Seoska musaka od krompira
Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Селска картофена мусака

Селска картофена мусака

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k3k1
Селска картофена мусака
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
05/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Още търсим защо на село всичко е по-вкусно, затова ще си сипем втора чиния от селската картофена мусака и ще размишляваме"

Необходими Продукти

  • картофи - 500 г
  • кашкавал - 150 г
  • прясна мляко - 250 мл
  • яйце - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л. с връх
  • бульон - 300 мл домашен пилешки или зеленчуков
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • чубрица - 1 с.л. ронена
  • риган - 1 к.л., стрит
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме картофите. Нарязваме ги на средни зарчета и ги поставяме в тавичка (аз използвам правоъгълна йена глаз за 4 порции).

Заливаме картофите с бульон (ако не разполагате с такъв, прибавете топла вода), която трябва да покрие картофите 0.5 мм.

Поръсваме с чубрица, риган, сол на вкус и растителна мазнина. Разбъркваме съставките, подравняваме ги и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна.

През това време настъргваме на едро кашкавала, а от брашното, яйцето и прясното мляко приготвяме заливката за мусаката.

Щом течността се е редуцирала и картофките са се зачервили, изваждаме тавата и поръсваме обилно с кашкавала и разпределяме по няколко малки кубчета масло.

Запичаме за още 5 минути, за да се разтопят между картофените кубчета. Заливаме запеканката с млечната смес и запичаме до златиста коричка.

Поднасяме топла, гарнирана със селска туршия, кисели краставички или мариновани люти чушлета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: