Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сармички в листа от червено цвекло

Сармички в листа от червено цвекло

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Сармички в листа от червено цвекло5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Вадете големите чинии, защото от тези невероятно вкусни сарми в листа от червено цвекло не може, а и не бива да ядете по малко"

Необходими Продукти

  • смляно телешко месо - 300 г
  • ориз - 80 г. басмати
  • листа от червено цвекло - 45 бр. по - едри
  • зеленчуков бульон - 150 мл + още за варенето
  • зелен лук - 4 стръка
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • гъби - 50 г от консерва
  • бадеми - 30 г сурови
  • кайсии - 40 г изсушени
  • растителна мазнина - 4 с.л.
  • мента - 4 - 5 стръка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме листата на цвеклото, скъсяваме дръжките, които не изхвърляме. Добавят се в зеленчукова салата или песто.

Подсушаваме и ако е необходимо бланшираме в подсолена вода за 1-2 минути.

Загряваме растителната мазнина и в нея сотираме за 4 минути нарязания на ситно зелен лук. Добавяме каймата и запържваме, докато стане на златисти трохи.

Доливаме бульона и прибавяме ориза, нарязаните на ситно гъби и подправките - кимион, черен пипер и сол.

Течността започва да се абсорбира и е време да прибавим нарязаните на ситно кайсии и смлените на едро бадемови ядки.

Разбъркваме съставките и щом оризът е готов, изключваме котлона. Прибавяме нарязаните зелени подправки, разбъркваме и покриваме тенджерата с памучна кърпа. Поставяме отгоре капака и оставяме за 8 минути.

Във всяко листо поставяме по лъжица (зависи от големината им) от плънката и завиваме стегнати сарми.

На дъното на съда, в който ще ги варим поставям чиния, с еднакъв диаметър. Върху нея подреждаме плътно сармите.

Отгоре поставям отново чиния, за да не изплуват. Заливаме със зеленчуков бульон и варим на бавен огън около 30 минути.

Сармичките в листа от червено цвекло са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Кулинарна мрежа
Кулинарна мрежа
Вкусно и красиво, приготвено с много любов и желание, адмирации за майстора :)
06.12.2017 12:50
1