Начин на приготвяне
В една част от топлото мляко (100 мл) разбъркваме захарта, маята и 2 с.л. брашно, оставяме да се активира, след което прибавяме към пресятото брашно с яйчената смес.
Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса за около 40 минути. Разделяме тестото на една голяма част (650 г), две средни части (550 г) и една по малка топка.
Голямата част тесто разделяме на три части, всяка част разточваме на три обли кори, които мажем с масло и редим една върху друга без последната.
Разрязваме на 8 триъгълника, но не до края, за да останат свързани, всеки триъгълник обръщаме назад. Средната част тесто разточваме на също 3 обли кори, мажем с масло, редим една върху друга, тях режем на отделни 8 триъгълника.
Поставяме ги във вътрешната част на погачата. Другата средна топка разделяме на две, оформяме обла топка за центъра и фитили, от които оплитаме 2 части или просто усукваме. Плитките поставяме по края на средната топка.
Готовата погача оставете да втасва, а през това време направете тестото за декорация и изрежете цветя и букви. Когато е втасала погачата, я намажете с разбития жълтък и малко мляко. Поставете изрязаните букви (Весела Коледа) и цветя по ваш избор.
Поръсете със сусам и печете в загрята фурна до хубав и златист загар за около 40 минути.
Красивата Коледна Погача е готова.
Коментари