gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Красива питка цвете

Красива питка цвете

Диана КостоваДиана Костова
Готвач
132282k241
Красива питка цвете
Снимка: Диана Костова
1 / 9ВИДЕО
11/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
12
"Много ефектна и вкусна питка, подходяща за всякакъв повод."

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното. Прибавяме сухата мая и разбъркваме добре. Добавяме яйцата, прясното мляко, олиото, захарта и солта. Месим тестото до хомогенност, оставяме да втаса на топло около един час.

Разделяме тестото на 5 топки. Всяка разточваме на кръгла кора. Върху хартия за печене редим корите една върху друга, като ги мажем с масло или зехтин и поръсваме с по малко брашно. Последната кора не я мажем.

Разчертаваме внимателно с ножа на 8 еднакви парчета. Режем парчетата почти до средата. След това на всяко парче режем цепнатина в средата почти до края. Промушваме краищата отвън навътре. Прищипваме двете крайчета отдолу едно за друго. Така процедираме с всичките парчета.

Основата на всяко от 8-те листа на цветето притискаме внимателно с дървена дръжка, прави се за по-добро оформяне при изпичане.

Намазваме питката с разбит жълтък с малко вода. По желание може да се поръси със сусам и мак. Оставяме да почине 20 минутки, преместваме питката в предварително загрятата фурна с помощта на хартията за печене, печем на 200 градуса фурна без вентилатор около 35 - 40 минути.

Печенето трябва да бъде или върху плот без странични ограничители, или директно върху решетката на фурната. Хартията за печене си остава отдолу. Целта е питката да не се надуе нагоре и да се деформира, а да заеме възможно най-естествена форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
511
40
30
20
11
Дай твоята оценка: