Начин на приготвяне
Разрязваме парчето свинско на продълговати ивици с дебелина поне 7-8 см, за да може след сушенето да остане достатъчно голямо парче.
В дълбок съд смесваме водата и солта, целта е да направим саламура за сирене (на 1 кг вода слагаме 200 г сол). Ако използваме повече месо, трябва да се направим по-голяма дозировка за саламура.
Накисваме месото за 24 часа, трябва да е потопено добре.
В подходящ съд смесваме подправките и овалваме месото.
С дебела игла прокарваме връзка коноп, увисваме на прът и сушим на прохладно и проветриво място.
Процесът на сушене на тази пастърма трае 10-14 дни, в зависимост от времето, ако е студено, може и по-бързо да е готово мезето.
Разкошното Филе Елена е готово.