gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка Боговица за Бъдни вечер

Содена питка Боговица за Бъдни вечер

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k16k3k10k19
Содена питка Боговица за Бъдни вечер
Снимка: Мария Симова
1 / 8
20/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции6
"За хората, но и за Бога - така трябва да е замесена питката за Бъдни вечер"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното 3 пъти в купа (така се прави при питка за празник), оформете кладенче и в него поставете солта, захарта, олиото, загасената в лимоновия сок сода и затоплената газирана вода.

Разбъркайте и замесете меко тесто, завийте с кърпа за около 30 минути. Отделете малка част от тестото за мотивите, а останалото тесто разпределете равномерно по дъното на намазана с олио малка тава.

За питка Боговица е характерно да бъде богато украсена. Започнете първо с кръста - с помощта на 2 вилици направете кръст по целия диаметър на питката, а после моделирайте две пиленца.

Едното наречете като символ на домашното огнище, а другото на домашните животни за здраве и берекет. Грозд за плодородие и слънце за топлина. Набодете питката с вилица на няколко места около мотивите, за да не се напука при печене.

Поставете тавата в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете за около 35 минути до златисто кафяво. Завийте готовата содена питка с мокра и добре изстискана чиста кърпа за около 10 минути да омекне.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: