gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Празнична содена питка

Празнична содена питка

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Празнична содена питка1 / 7
21/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Ама моля ви, какъв празник ще е, ако на трапезата няма ароматна празнична содена питка"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното заедно с бакпулвера и оформете като кладенче. Чукнете в него двете яйца.

Прибавете затопленото прясно мляко, двете лъжици олио, захар и сол. Содата угасете с една лъжица оцет и като шупне прибавете и нея.

Замесете меко тесто и го оставете да си почине за половин час, покрито с кърпа. За да е по-празнична питката, може да се направи на отделни късове във вид на цветя.

Ето лесен начин, който не отнема много време, а и изглежда добре.

Разтеглете тестото на дълго като фитил и го нарежете на 16 парчета, а тях оформете на топчета.

Върху поръсена повърхност с брашно всяко топче последователно разточете на малка питка с диаметър 10 см. Вземете 4 питки и ги поставете една върху друга, така, че да се застъпят стъпаловидно.

Ще получите на 4 места по 4 питки. Поръсете всяка купчинка с натрошено сирене, а върху него по малко нарязано краве масло. Както са заедно четирите питки ги завийте като руло.

С нож срежете през средата всяко руло. Получените 8 бр. питки подредете като пънчета със срязаната част към дъното в малка тавичка, широка около 28 см.

Преди това поставете хартия за печене и напръскайте с две лъжици олио. Така външните заоблени части на питките ще придадат форма на роза.

Сложете содената питка във фурната и тогава включете да се пече на 180 градуса. Аз пекох с включена вентилация 45 минути.

Като извадите от фурната, още гореща, намажете отгоре с краве масло. Покрийте с кърпа и оставете за 10 минути.

Празничната содена питка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: