Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Постен червен боб за Бъдни вечер

Постен червен боб за Бъдни вечер

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Постен червен боб за Бъдни вечер
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 5
24/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Няма как, приберете пържолите и елате да видите как се приготвя Постен червен боб да Бъдни вечер"

Необходими Продукти

  • червен боб - 425 г от консерва
  • лук - 1 глава, червен
  • лук - 2 стръка, пресен
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 2 стръка
  • чушки - 1 бр. голяма, червена
  • магданоз - 3 с.л. пресен, накълцан
  • джоджен - 2 с.л. или на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол
  • захар - 1 с.л.
  • доматено пюре - 100 мл
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • лют пипер - на вкус, люспи
  • олио - около 100 мл
  • вода - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте зеленчуците без чесъна и ги задушете до готовност в олиото, слагайки две щипки сол.

Добавете доматеното пюре, захарта, ситно настъргания чесън и червеният пипер и гответе на умерен до слаб огън около 7-8 минути.

Отцедете боба от течността в консервата или буркана и го сложете при готовото софрито заедно с 200 мл. вода. Този фасул трябва да остане гъстичък, но ако предпочитате чорбичка си сложете повече вода.

Добавете подправките и гответе за кратко до леко извиране на водичката.

Забележка: Червеният боб може да си сварите и сами, ако нямате от консерва.

Накиснете го във вода за една нощ, после отцедете и налейте нова. Докато варите не добавяйте сол.

Красива празнична вечер!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: