gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Лесна содена питка за Бъдни вечер

Лесна содена питка за Бъдни вечер

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84301962851
25/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Разчупваме содената питка за Бъдни вечер с удоволствие"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 - 3 ч. чаши
  • сода за хляб - 1 1/2 ч.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • оцет - 2 ч.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява три пъти (така се е правило преди за замесване на обредната питка) преди да започне замесването на тестото.

Хубаво е то да бъде леко затоплено. Прави се кладенче и в него се прибавят изгасената в оцета хлебна сода и солта.

Замесва се меко тесто и се оставя да почине 15-20 минути, като предварително се намазва с олио. После тестото се поставя в намазана с олио тавичка.

Преди това се отделя малко от него и се правят различни фигурки със символично значение, в зависимост от традицията в семейството и края, в който живеете.

Отгоре питката се намазва с олио и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: