gotvach.bg»Рецепти»Салати»Мезета»Люти моркови по корейски

Люти моркови по корейски

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84291971651
Люти моркови по корейски1 / 2
02/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне5 мин.
Готвене10 мин.
Общо15 мин.
Порции1

Необходими Продукти

  • моркови - 1 кг
  • готварска сол - 1/2 - 1 с.л.
  • лют червен пипер - на вкус
  • млян черен пипер - на вкус
  • кориандър - 1 ч.л. смлени или начукани семена
  • чесън - 5 скилидки, обелени и пресовани
  • оцет - 2 - 3 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч. или зехтин за готвене
  • бял лук - 1 голяма глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Морковите се белят и се режат на тънки пръчици, най-лесно става с къдраво ренде. Слагат се в удобен съд с капак.

Лютият червен пипер, солта, смляният кориандър, черният пипер и пресованият чесън се смесват и се прибавят към нарязаните моркови - всичко се обърква добре.

Маринатата:

Лукът се реже на кубчета и се припържва в загрято олио или зехтин, докато лука добие жълтеникав/червеникав отенък. Целта е да овкуси олиото/зехтина.

Последна фаза - лукът се вади от олиото/зехтина (можете да си го ползвате за друго готвене), а олиото/зехтинът на око се излива върху морковите. Добавят се 2-3 супени лъжици оцет, всичко се обърква добре, за да могат морковите да поемат от маринатата.

Съдът се похлупва с капак и се държи на стайна температура. Препоръчително е да се изчака до 24 часа преди консумацията, за да може морковите да се мариноват добре и да омекнат. Но може да се консумира и по-рано.

До около 2 седмици след приготвянето въпросното мезе е годно за консумация.

Супермезе за алкохолни напитки - особено за бира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: