gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Бисквити»Коледни курабийки с белтъчна глазура

Коледни курабийки с белтъчна глазура

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k7k6
Коледни курабийки с белтъчна глазура
Снимка: Зорица
1 / 9
25/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
7 мин.
Общо
37 мин.
Порции
12
"Колкото по-красиви са курабийките с белтъчна глазура, толкова повече ще трябва да направите, защото ще се изядат за нула време"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • пчелен мед - 1/3 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • ванилова захар - 2 пакетчета бурбонска
  • канела - 1 пакетче (10 г)
  • джинджифил - 1 пакетче (10 г)
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • брашно - колкото поеме /около 600 г/
  • за глазурата
  • белтъци - 1 бр.
  • пудра захар - 150 г
  • лимонов сок - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се смесват пчелния мед и кафявата захар. Добавят се бурбонската ванилова захар, канелата и джинджифила.

Добавят се едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане, след това и олиото.

Сместа се бърка непрекъснато, докато стане пенеста и гладка. Най-накрая се добавя и содата за хляб.

Постепенно се добавя по малко от предварително пресятото брашно и се бърка с вилицата, докато сместа стане трудна за бъркане.

Прехвърля се на набрашнения плот и се доомесва с ръце като се добавя брашно, докато тестото спре да лепне.

Трябва да се получи меко, лъскаво тесто, с което лесно се работи.

Тестото се разделя на топки и се покрива с фолио за свежо съхранение, за да не съхне.

Всяка топка се разточва с точилка върху набрашнения плот и с метални формички се изрязват курабийките.

Прехвърлят се коледните сладки в тавички с постлана хартия за печене и се пекат на умерена температура - около 160 градуса на средна решетка и включен вентилатор до порозовяване.

Оставят се да изстинат на равна повърхност, за да не се деформират.

За глазурата:

Белтъчната глазура се прави, като се разбият белтъкът, пудрата захар /пресята два пъти/ и няколко капки лимон с миксер. По желание може да я разделите и оцветите с боя за кулинарни цели. Ако ви се получи по-рядка, глазурата я сгъстете, като добавяте пудра захар, или я разредете с лимонов сок.

Може да използвате при украсяването на курабийките и захарни перлички, бонбонки, кокосови стърготини и т.н.

Весела и щастлива Коледа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: