gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бърза и безумно вкусна новогодишна торта

Бърза и безумно вкусна новогодишна торта

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k16k3k11k20
Бърза и безумно вкусна новогодишна торта
Снимка: Мария Симова
1 / 4
31/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции12 парчета
"Магията на Нова година позволява да хапвате колкото си искате торта и тя хич да не ви се залепи"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете със сините сливи, като ги измиете и залеете с вряла вода. След като омекнат, прецедете и ги нарежете на парчета. Поставете ги върху парче кухненска хартия да се отцедят.

За крема смесете киселото мляко със заквасената сметана и захарта, разбъркате добре. С миксер разбийте течната сметана на пухкав крем, на етапи към нея добавете смесената с кисело мляко сметана и разбъркайте - трябва да получите гъст пухкав крем.

За блата отделете белтъците от жълтъците, разбийте белтъците със захарта на крем, добавете жълтъците, прясното мляко, ваниловата захар и какаото, разбъркайте до еднородна маса.

Прибавете предварително смесените пресято брашно и бакпулвер на етапи, при непрекъснато бъркане с шпатула до гладка смес.

Намажете тава с диаметър 28 см с масло, сипете сместа и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до готовност, като проверявате с дървена клечка за нея. Извадете тавата и оставете за 10 минути да се охлади блатът.

Извадете блата от тавата и разрежете на две равни части по хоризонтала, оставете да се поохладят.

През това време си пригответе сиропа за блатовете (вече два). В метален съд, разтопете захарта на карамел, добавете водата и след като заври, добавете коняка, след 2-3 минути варене добавете и ваниловата захар, отстранете от огъня.

Пристъпете към сглобяването на тортата, поставете едната част от блата в поднос и полейте с половината сироп. Мислено си разделете крема на три части, положете едната част от него и равномерно разпределете, подредете парчетата сини сливи отгоре и следва втората част от крема, изравнете.

Поставете втората част от блата и полейте с останалия сироп, отгоре и отстрани на тортата разпределете третата и последна част от крема, заравнете тортата много добре.

Пригответе си шоколадовите глазури, като в метален съд налейте сметаната и начупете тъмния шоколад на парчета в нея, нагрейте до разтопяване на шоколада до гладка смес. Полейте тортата отгоре и заравнете, по същия начин разтопете и белия шоколад.

С лъжичка поставете кръгове тук-там от бялата глазура върху тъмната и с клечка за зъби преминете няколко пъти през белите шоколадови топки, за да ги разпръснете на снежинки. Отстрани полепете тортата със смлените орехи.

Безумно вкусна и ароматна торта за новогодишната нощ!

Рейтинг

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: