Торта Честита Нова Година
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта Честита Нова Година

Торта Честита Нова Година

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k7k1
Торта Честита Нова Година
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
31/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции12
"Идеалното сладко творение за незабравимо посрещане на Новата година. Тази торта е ХИТ!"

Необходими Продукти

  • За блатове
  • брашно - около 350 г
  • кисело мляко - 200 г
  • захар - 110 г.
  • ванилова захар - 8 г
  • бакпулвер - 1ч.л.
  • амонячна сода - 1 пакетче
  • яйце - 1 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • За крем
  • прясно мляко - 900 мл
  • захар - 170 г.
  • ванилова захар - 10 г
  • ром - 3 с.л.
  • лимонова есенция - 2 - 3 капки
  • яйца - 4 бр.
  • нишесте - 7 с.л. натурално
  • масло - 30 г
  • За сиропиране на блатовете
  • вода - 280 мл
  • захар - 120 г
  • кайсиево сладко - 4 с.л.
  • За украса
  • фондан - 100 - 150 г черен
  • орехи - 100 г
  • кедрови ядки - 50 г
  • черен шоколад - 50 г фино настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Приготвяме блатовете, като разбиваме яйцето със захарта и добавяме киселото мляко с амонячната сода и лимоновия сок. Слагаме на части пресятото с бакпулвера брашно (може набухвателите да ви изглеждат много, но не се тревожете, така трябва да бъде) и ваниловата захар. Оформяме меко тесто, добавяйки си малко брашно, ако е нужно. Не месим, а само толкова, колкото е нужно за постигане на гладкост.

2. Разделяме на 3 равни части и разточваме всяка на тънка кора. Печем 8 минути всяка и изрязваме от нея блат с помощта на формата, в която ще печем (22-23 см диаметър на тавичката е идеален и е добре да е с падащо дъно).

3. Приготвяме крема, като поставяме 800 мл от млякото на котлона със захарта. Разбиваме яйцата със останалото мляко, ваниловата захар, рома, есенцията и нишестето. Когато млякото закъкри махаме от котлона и наливаме на тънка струйка яйчената смес при непрестанно разбиване с тел.

4. Връщаме на котлона при минимална температура и продължаваме бъркането до сгъстяване на кремчето.

5. За сиропа поставяме на котлона водата, захарта и сладкото и варим 10 минути.

6. Намазняваме формата за тортата и поставяме първия блат. Надупчваме го леко с вилица и сиропираме, без да прекаляваме. Сипваме част от крема и полагаме следващия блат, него аз оставям сух, но ако вие желаете, си го сиропирайте. Отново заливаме с крем, който заглаждаме равномерно и поставяме последният блат, отново сиропирайки го леко. Разпределяне и останалият крем и поръсваме със запечени и накълцани на ситно орехи и кедрови ядки. Оставяме в хладилник да стегне.

7. След като е престояла достатъчно (около 4 часа) откопчаваме формата и стените на тортата облепваме със фино настърганият черен шоколад.

8. За украсата разточваме на фина кора черния фондан. Аз го правя върху силиконова база, за да не залепва по плота. Изрязваме числа и стрелки и ги подреждаме върху тортата като часовник показващ настъпването на Новата година (11.58 примерно). След това изрязваме с формичка звездички, с които облепваме страните на тортата за празничен вид. За да залепнат добре, навлажнявайте ги лекичко.

9. Поднесете в празничната нощ с чаша шампанско.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 15
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: