gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Пухкав празничен тутманик с мас и много сирене

Пухкав празничен тутманик с мас и много сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k29k15k12k11
Пухкав празничен тутманик с мас и много сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
01/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Поводи винаги ще се намерят, за да приготвите най-вкусния пухкав празничен тутманик с мас и много сирене"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купа. Прибавят се сухата мая и захарта и се размесва. Прави се кладенче в средата, в което се чукват яйцата без единия жълтък. Налива се прясното мляко, леко затоплено, заедно с киселото и олиото. Замесва се тесто, което се прехвърля на набрашнен плот, прибавя се солта и се меси в продължение на поне 10 минути, като се прибавя брашно, ако е необходимо.

Когато тестото стане еластично, мекичко и нелепнещо се разделя на 6 топки. Оттук нататък процедурата е следната:

Топват се ръцете в разтопената мас и се разтегля с пръсти първата топка тесто до получаване на тънка, полупрозвачна кора (ако ви се накъса някъде, не е проблем). Върху нея се ръсва още мас и се натрошава сирене. Така се прави и със всяка следваща, като корите се поставят една върху друга.

Навива се руло и се реже на триъгълници, които се подреждат в намаслена тавичка, така че да има разстояние между тях, тъй като ще бухнат и ще запълнят всяка пролука. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на топло.

Намазва се с разбития с малко мляко заделен яйчен жълтък и се поставя в загрята на 175 градуса фурна за около 30 минути или до златист загар и суха клечка. Фурната не се отваря през първите 25 минути!

Тутманикът се поднася топъл или вече охладен!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
518
41
30
20
10
Дай твоята оценка: