gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка от тефтера на баба

Питка от тефтера на баба

Биляна ВладоваБиляна Владова
Иноватор
2061k3111k4
Питка от тефтера на баба
Снимка: Биляна Владова
1 / 5
06/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Разлистихме тефтера на баба и открихме най-хубавата рецепта за питка - сега вече и вие може да си я запишете"

Необходими Продукти

  • мая - 1 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • олио - 1/2 к.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 600 мл
  • брашно - 1 кг до 1.2 кг
  • масло - 1 пакетче (125 г)
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 3 - 4 капки
  • сусам - или други семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Моята се размива в хладка вода. В тава се пресипва брашното и се прави кладенче. В него се излива разбитата мая. Добавят се солта, захарта, киселото мляко и олиото.

Чукват се и две цели яйца, а на другите две само белтъкът. Жълтъкът се използва след това да се намаже питата. Замесва се меко тесто.

Завива се с кърпа и се оставя на топло да се надигне. След това се премесва. Тестото, в зависимост от полученото количество, се разделя на две или три топки.

Всяка една от топките се разточва и се маже с разтопено масло. Навива се на руло. Отрязва се по малко от двата края, а другата част от рулото се реже с дебелина около 3 пръста.

Парчетата се подреждат в намазнена тава, на разстояние 3-4 мм едно от друго. Тавата се завива с кърпа и отново на топло питата почива за 30 мин.

След това се налазва със смес от разбитите жълтъци, олиото и оцета. Накрая се поръсва със сусам. Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: