Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка от тефтера на баба

Питка от тефтера на баба

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2271k3412k5
Питка от тефтера на баба2 / 4
06/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Разлистихме тефтера на баба и открихме най-хубавата рецепта за питка - сега вече и вие може да си я запишете"

Необходими Продукти

  • мая - 1 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • олио - 1/2 к.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 600 мл
  • брашно - 1 кг до 1.2 кг
  • масло - 1 пакетче (125 г)
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 3 - 4 капки
  • сусам - или други семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Моята се размива в хладка вода. В тава се пресипва брашното и се прави кладенче. В него се излива разбитата мая. Добавят се солта, захарта, киселото мляко и олиото.

Чукват се и две цели яйца, а на другите две само белтъкът. Жълтъкът се използва след това да се намаже питата. Замесва се меко тесто.

Завива се с кърпа и се оставя на топло да се надигне. След това се премесва. Тестото, в зависимост от полученото количество, се разделя на две или три топки.

Всяка една от топките се разточва и се маже с разтопено масло. Навива се на руло. Отрязва се по малко от двата края, а другата част от рулото се реже с дебелина около 3 пръста.

Парчетата се подреждат в намазнена тава, на разстояние 3-4 мм едно от друго. Тавата се завива с кърпа и отново на топло питата почива за 30 мин.

След това се налазва със смес от разбитите жълтъци, олиото и оцета. Накрая се поръсва със сусам. Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
КАКЪВ Е ДИАМЕТЪРЪТ НА ТАВАТА?
12.09.2023 10:09
1
Анонимен
Анонимен
Човек като иска да се заяжда ще намери с какво .
09.08.2023 14:58
3
2
Станислава Симеонова
Станислава Симеонова
Питката е страхотна, поеми малко по вече от 1,2 брашно, но стана невероятно вкусна и доста голяма :) Поздравления за рецептата !
31.12.2019 18:11
6
3
Цветомира Владимирова
Цветомира Владимирова
Ок,мая-1бр-от колко грама,суха или жива?
Кисело мляко 1/2 кофичка-от 400 или от 500мл,какъв %масленост?
Защото едно е да сложиш мляко от 1%,друго е да е от 4,5%.
Изобщо доста не ясна рецепта.
Не бих я пробвала.
28.06.2019 02:33
12
23
2
Покажи всички подкоментари
Красимир Колев
Красимир Колев
Тази вода за колко брашно е ?
24.12.2018 19:17
4
2
Красимир Колев
Красимир Колев
Само не разбрах,за какво са тези 600мл. вода?
24.12.2018 19:14
3
5
Desy Ilieva
Desy Ilieva
Стана невероятна и доста голяма.
12.02.2018 12:45
6
3
Нина Иванова
Нина Иванова
Страхотна рецепта и невероятен вкус :)
25.01.2018 12:56
9
1
Петър Петров
Петър Петров
Водата сигурна ли си че е 600мл
16.01.2018 18:14
1
1
Покажи всички подкоментари
Петър Петров
Петър Петров
Брашното не е вярно на мен ми глътна полувин кг. Отгоре иначе питката е хубава
14.01.2018 23:12
5
4
2
Покажи всички подкоментари
Desislava
Desislava
Може ли да се приготви със суха мая?
14.01.2018 17:35
4
1
1
Покажи всички подкоментари