gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Улични дърпани банички

Улични дърпани банички

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Улични дърпани банички
Снимка: marcheva14
2 / 9
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Знаете ли защо ги наричат дърпани - защото са толкова вкусни, че ще се сдърпате за последната баничка в тавата"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 до 750 г бяло
  • студена вода - 400 мл
  • олио - 100 мл + още за потапяне на тестото
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - краве (извара)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата на миксера се изсипва брашното, солта, разбърква се и се добавя студената вода и олиото.

Замесва се тесто (може да се замеси и на ръка), докато се отлепи от стените на купата. Изважда се от купата и се доомесва още малко на ръка.

Претегля се на кантарче и се дели на 12 топки - около 150 г едната. Всяко топче обилно се намазва с допълнителното олио и се поставят в тавичка, като се заливат още веднъж с мазнина, олио. Покриват се с фолио. Оставят се за 10 минути добре да се напоят.

След това време всяко топче тесто започва да се разтегля, дърпа се с ръце до тънка кора. Колкото по-тънко се издърпва тестото, толкова по-тънки ще бъдат корите за баничките.

Оформя се на правоъгълник и отгоре се посипва сирене (извара) и се прехлупва на три пъти и се оформя баничка на дълъг правоъгълник.

Подреждат се в плоска тава, покрита с хартия.

Пече се на 200 градуса за около 15 до 20 минути или до хубаво зачервяване.

Уличните дърпани банички са много вкусни.

Източник: Lussi`s World of Artcraft Люси Евтимова

Забележка: Оформените и намазани топки тесто може да преседят и по-дълго време в олиото, не само 10 мин. По-добро става тестото, меко и силно еластично и се подава на добро изтегляне с пръстите на ръката.

В зависимост от вида на брашното може да се добави още малко вода при замесването до меко и нелепнещо тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: