gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца по цариградски с бешамелов сос

Кюфтенца по цариградски с бешамелов сос

Ива ПетковаИва Петкова
Новак
525934
Кюфтенца по цариградски с бешамелов сос
Снимка: Ива Петкова
1 / 2
12/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции4
"Кой може да откаже да опита тази любима гозба"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г смес
  • яйца - 2 бр.
  • хляб - 2 филии, сух
  • чубрица - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • лук - 1 глава
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • За картофеното пюре
  • картофи - 500 г
  • масло - 1 с.л.
  • прясно мляко - 5 с.л.
  • сол - на вкус
  • За бешамеловия сос
  • брашно - 3 с.л.
  • масло - 30 - 40 г
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • яйца - 2 бр. жълтъци
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе всички продукти за замесване на кюфтенцата. В каймата сложете хляба, който предварително сте накиснали във вода и сте отцедили от нея, сложете яйцата, подправките и нарязания на ситно лук. Замесете каймата и я оставете за около 10-15 минути в хладилника, за да поеме от подправките.

От каймата оформете кюфтенца, не много големи, горе-долу колкото орех, може и малко по-големи. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещеното олио.

За картофеното пюре: Картофите се измиват добре и се слагат в тенджера, за да се сваряват за около 15 минути, след това се обелват още докато са топли и към тях се добавя маслото и солта. Размачкват се, като се прибавя и прясното млякото.

За бешамеловия сос: Разтопете маслото в тиган. Брашното разтворете в хладка вода около 100-150 мл, докато стане на каша и се разбърква добре. Когато маслото се разтопи, прибавете брашняната каша и бъркайте непрекъснато.

Махнете тигана от котлона за малко и изсипете прясното мляко, разбъркайте добре и след това отново го върнете на котлона. Трябва да се разбърква непрекъснато, докато се получи гладък и леко гъст сос.

След като сосът е готов, се маха от огъня и се прибавя солта и двата жълтъка. Бърка се, докато се получи хубава еднородна смес.

Кюфтетата по цариградски се слагат в чиния, но преди това се слага малко от бешамеловия сос, по желание може да сложите картофеното пюре върху бешамеловия сос и след това отгоре кюфтенцата.

По желание може да гарнирате както на вас ви харесва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: