Лечебно масло от жълт кантарион

23/01/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор6182287701
"Истински вълшебен балсам за кожата е това универсално лечебно масло от жълт кантарион "
Приготвяне5 мин.
Общо5 мин.
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 496
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цветовете от жълтият кантарион се събират по изгрев слънце, за да запазят активните си вещества.

Цветчетата се поставят плътно в стъклен съд с матиращо стъкло. Заливат се със зехтин до ръба / в моя случай бурканче/. Покрива се с тензух и се поставя капачето. Извлекът престоява 40 дни. Съотношението на билката и маслиновото масло е 1:10.

Ярко оцветилото се масло се прецежда през марля и се съхранява в хладилник. Неговата трайност е до 2 години.

Външното приложение на мастния извлек от билката се прилага директно върху кожата. Улеснява зарастването на рани, използва за лечение при изгаряния, натъртване, мускулни болки при ревматизъм, псориазис, за масаж при варикозни вени, гнойни възпаления /циреи/, облекчава болката при ухапване от насекоми.

Вътрешното му приложение /перорално/ помага при проблеми в храносмилателният тракт /повишена киселинност на стомаха, стомашни язви, гастрити/, при камъни в бъбреците и жлъчката, като кръвоспиращо средство, за лечение на сърдечно-съдови смущения, неврастения.

При упоменатите храносмилателни смущения се пие по 1 с.л. дневно, 2 часа след обедното хранене.

NB: Билката е с доказана фоточувствителност, т.е. след употребата ѝ - външна или вътрешна, трябва да се избягва слънчевата светлина за известно време.

Съвет: При заболяването витилиго към масления извлек от жълт кантарион със зехтин се прибавя 200 мл царевично олио и 1-2 капки етерично масло по желание.

Белите петна по кожата се третират в продължение на една година, като не забравяме да се предпазваме от слънцето!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар