Лечебно масло от жълт кантарион

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф80224410981
23/01/2018
"Истински вълшебен балсам за кожата е това универсално лечебно масло от жълт кантарион "
Приготвяне5 мин.
Общо5 мин.
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 192
  • Преглеждания за месеца47
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цветовете от жълтият кантарион се събират по изгрев слънце, за да запазят активните си вещества.

Цветчетата се поставят плътно в стъклен съд с матиращо стъкло. Заливат се със зехтин до ръба / в моя случай бурканче/. Покрива се с тензух и се поставя капачето. Извлекът престоява 40 дни. Съотношението на билката и маслиновото масло е 1:10.

Ярко оцветилото се масло се прецежда през марля и се съхранява в хладилник. Неговата трайност е до 2 години.

Външното приложение на мастния извлек от билката се прилага директно върху кожата. Улеснява зарастването на рани, използва за лечение при изгаряния, натъртване, мускулни болки при ревматизъм, псориазис, за масаж при варикозни вени, гнойни възпаления /циреи/, облекчава болката при ухапване от насекоми.

Вътрешното му приложение /перорално/ помага при проблеми в храносмилателният тракт /повишена киселинност на стомаха, стомашни язви, гастрити/, при камъни в бъбреците и жлъчката, като кръвоспиращо средство, за лечение на сърдечно-съдови смущения, неврастения.

При упоменатите храносмилателни смущения се пие по 1 с.л. дневно, 2 часа след обедното хранене.

NB: Билката е с доказана фоточувствителност, т.е. след употребата ѝ - външна или вътрешна, трябва да се избягва слънчевата светлина за известно време.

Съвет: При заболяването витилиго към масления извлек от жълт кантарион със зехтин се прибавя 200 мл царевично олио и 1-2 капки етерично масло по желание.

Белите петна по кожата се третират в продължение на една година, като не забравяме да се предпазваме от слънцето!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар