Бисквитена торта с кафе и шоколадов мус

24/01/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф76369946151
"Самотна чаша с кафе си търси бисквитена торта с кафе и шоколадов мус за взаимни мигове на удоволствие "
Приготвяне60 мин.
Готвене10 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 716
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • ЗА ОСНОВАТА
  • бисквити - 200 г Petit Beurre
  • масло - 100 г, разтопено
  • КРЕМ КАФЕ
  • сметана - 250 мл, млечна, висок процент
  • крема сирене - 150 г
  • ванилия - 1 с.л., екстракт
  • инстантно кафе - 2 с.л.
  • пудра захар - 4 с.л.
  • ШОКОЛАДОВ МУС
  • сметана - 250 мл, млечна, висок процент
  • черен шоколад - 100 г за разтопяване
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • какао - 2 с.л., висок процент
  • пудра захар - 4 с.л.
  • ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
  • черен шоколад - 100 г за разтопяване
  • сметана - 70 мл, млечна висок процент
  • бял шоколад - 20 - 30 г за разтопяване
  • ЗА НАПОЯВАНЕ НА БИСКВИТИТЕ
  • прясно мляко - 150 мл, стайна температура
  • инстантно кафе - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л. по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Форма за торта с ринг и диаметър около 20 см, покрита с хартия за печене и с вдигнати стени от хартията малко над основната рамка на формата.

Приготвя се нескафето, като се разтваря в 30 мл гореща вода. Охлажда се.

Бисквитите се смилат в блендер, добавя се разтопеното масло и се завърта, докато сместа се доведе до мокър пясък. Изважда се и се изсипва във формата, като си притиска много добре и се разпредели равномерно. Оставя се в хладилник, докато се приготвят кремовете.

С шпатула се разбърква крема сиреното, ваниловият екстракт и пудрата захар.

С миксер се разбива сметаната до сравнително стегнати върхове, добавя се и нескафето, разбива се отново. Прибавя се към крема сиреното с помощта на шпатула. Оставя се в хладилник.

Разтопява се шоколадът на водна баня, като към него се прибавя топло, но негорещо прясното мляко. Разбърква се, докато се получи еднородна смес. Охлажда се до стайна температура.

Сметаната се разбива с миксер, като по средата на разбиването се прибавя през цедка какаото, захарта и разтопеният шоколад. Разбива се на висока скорост до пухкав, но не прекалено твърд крем, до по-меки върхове.

Върху охладената основа от бисквити се изсипва половината от крема с кафе, изравнява се. Отгоре се подреждат плътно бисквити, които са предварително натопени за кратко в студеното прясното мляко с кафето.

На местата, които остават празни и не може да се побере цяла бисквита, се начупват парчета със същия размер и се попълват празнините, за да се получи плътен блат от бисквити. Отгоре се изсипва половината от шоколадовия мус. След това отново се подреждат натопени бисквити, следва крем-кафето, бисквити и се завършва с шоколадов мус, който се изравнява перфектно.

Тортата се оставя за 1 нощ в хладилник.

Ганаш:
Сметаната се сгорещява и се излива върху шоколадовите парчета. Оставя се за 1 мин и се разбърква до гладка консистенция.

Разтопява се и белият шоколад и се поставя в пош с отрязано връхче, съвсем малко.

Охладеният, но не и стегнал ганаш се излива върху тортата така, както е все още във формата, и се накланя във всички посоки, за да се разпредели равномерно по повърхността. След като стегне достатъчно, се отстранява рингът на тортата и се сваля хартията. Стените на тортата не се намазват, оставят се в стил рустик.

От белия шоколад се рисуват спирали отвътре навън върху шоколадовия ганаш и с дървен шиш се правят черти, за да се оформи шарка.

Източник: Вкусното ми Хоби със Страст и Любов - Таня Донева

Забележка: Сметаната е 35.5 %
Захарта може да се увеличи на вкус, по избор е.
Крема сиренето е Филаделфия, натурално
Спиралите от белия шоколад са разпределени хаотично, без да се спазва някаква определена форма.подобни рецепти тук

5 11
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Йорданка Ковачева
Момичета не спорете :) Прочетох оригиналната рецепта на Таня Донева и там също в продуктите не са упоменати други освен 200-те грама бисквити за основния блат. Но най- отдолу има коментари ,в които една жена я пита колко е количеството на бисквитите между кремовете/муса и Таня отговаря, че са 250 грама. Тоест малко повече от тези за основния блат. И между другото, може ли едно парченце торта, защото се облизвам от одеве? :)
2
0
Теодора Мещерова
Първо мисля, че бисквитите са малко, понеже ако са 200 грама, както е написано, как ще стигнат за 1 натрошен блат и два с цели бисквити? Мисля, че нещо е сбъркано. И според мен играчката за една обикновена бисквитена торта е прекалена. Не казвам, че рецептата е лоша, тортата изглежда добре, но пак казвам играчката е много и бисквитите ми се струват малко.
0
0
Теодора Мещерова
Щом жената е описала в коментарите колко са бисквитите за блатовете между кремовете и щом госпожата е използвала нейната рецепта за източник би трябвало и тук да са упоменати! Това се опитвах да кажа на госпожата, а тя си помисли, че се заяждам, което не е вярно!
0
0
marcheva14
marcheva14
24.01.2018 20:24
Иванке, разбирам, че ти е трудно да разбереш една толкова елементарна рецепта. Моля ти се, обърни се към източника на представената рецепта прекрасния кулинар Таня Донева, тя ще ти даде допълнителни обяснения. Ще вметна само, че тези 200 грама бисквити са само за основния блат, не се делят наполовина. Обяснения е излишно повече да давам и да натоварвам страницата. Това е.
0
1
Теодора Мещерова
Ако сте използвали 200 грама бисквити би трябвало да опишете, че половината се смилат, а другите се използват цели, по-точно мисля, че ще бъде. Не се заяждам, просто изказвам мнението си
1
0
Теодора Мещерова
Аз чета рецептата, Марийке и два пъти преди да напиша първия коментар прочетох, че единствените бисквити, които са описани за тази рецепта са тези за нейната основа. Никъде не виждам в продуктите бисквитите за другите блатове
0
0
Администратор
Прекрасна рецепта, с тези торти направо ни вземаш акъла :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв