Начин на приготвяне
В купа се пресява брашното, като оставащите в ситото люспички, които са по-едри, не се изхвърлят, а се добавят при пресетите ситни частици. Сипва се сухата мая и семената и се прави кладенче, в което се налива водата - леко затоплена, олиото и захарта.
Замесва се меко, нелепнещо тесто и се прехвърля на набрашнен плот, продължавайки месенето около 10-15 минути. Към средата на процеса се добавя малко по малко солта.
Тестото се намазва с олио и се оставя да втаса на топло за 50 мин. -1 час, след което се премесва отново за кратко и се оформя хляб с продълговата или кръгла форма, който се поръсва с още от семена, ако желаете - лененото семе този път не е нужно да е смляно, целите зрънца придават много красив вид на хляба.
Оставя се да бухне и удвои обема си отново и се слага в загрята на 200 градуса фурна. На дъното на фурната се поставя огнеопорен съд/купичка с вода, благодарение на която ще се формира пара и ще постигнем хубава коричка за хляба.
След първите пет минути фурната се намаля на 180 градуса и се пече около 40 минути. Ще познаете кога хлябът е готов като го почукате леко и трябва да ви бие на кухо (изпитан метод от стари хлебари).
Охлажда се върху решетка.
Изключително полезен и вкусен хляб, който си заслужава да се опита.
Добър апетит!
Коментари