gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Варено жито Парастас

Варено жито Парастас

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k16k3k10k20
Варено жито Парастас
Снимка: Мария Симова
1 / 7
11/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции10
"Заложете на изпитаните рецепти и вижте как да направите традиционното варено жито Парастас"

Необходими Продукти

  • жито - 1 ч.ч.
  • ванилия - 3 бр.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • пудра захар - 200 г
  • лимонова кора - 1 с.л. стърготини
  • галета - 1 шепа или смлени бисквити
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете житото, няколко пъти го измийте със студена вода. Поставете в тенджера, налейте студена вода и щипка сол.

Поставете тенджерата на котлона на умерен огън и варите докато житото омекне, набъбне и се пукне.

Прецедете и изплакнете житото под течаща вода много добре. Подсушете върху чиста кърпа за няколко часа.

В голяма купа прибавете смлените орехи, лимоновите стърготини и ванилиите, разбъркате. На етапи към тях добавете от житото и разбъркайте, за да се овалят и отделят едно от друго житните зрънца.

Поставете житото в подходяща чиния и разпределете равномерно. Отгоре поръсете с малко галета или смлени бисквити, и поръсете с пудрата захар, като прекарвате през цедка или сито.

Декорирайте с кръст, поръсен с какао, (може и ситни шарени бонбони, захарни пръчици, шоколадови пръчици) и зрънца от нар.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: