Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Тавичка за печене с диаметър около 30-32 см и височина 7 см.
Броколито се разкъсва на розички, изплакват се и се поставя в мрежата за варене на пара. Готви се около 10-15 мин цвета трябва да бъде тъмно зелен. Сваля се от котлона. Оставят се настрани.
Картофите се обелват и се нарязват на филийки около 2-3 мм. Поставят се в купа със студена вода.
В купа се разбиват яйцата, сметаната, добавят се мащерката, инд. орехче, ригана, 50 г разтопено масло и синьото сирене. С пасатор се пасира се до гладка смес. Оставя се настрана.
Двете глави лук се нарязват на филийки и се карамелизират в тиган с 2-3 с.л. олио.
Намаслява с масло тавичката за печене.
Картофите се подреждат, като захващат и стените на тавата на един ред, като се застъпват един в друг. Отгоре се посипва с част от карамелизирания лук. Посипва се и с парчета броколи.
Залива се с част от сместа със сиренето. Продължава се да се редят застъпени картофи, отново броколи и от сместа със сиренето, така до изчерпване на продуктите. Отгоре се залива с останалата смес.
Подреждат се парчета от останалото масло.
Пече се на 180 градуса, докато картофите са готови.
Запеканката се сервира гореща.
Богатата запеканка с броколи е готова.