Памук погача за Трифон Зарезан

15/02/2018
Албена
отАлбенаМастър Шеф63075620875
"Мека, като сърцето на влюбен "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции8 парчета
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 705
  • Преглеждания за месеца26
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 480 г София Мел Класик
  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • вода - 120 мл
  • захар - 35 г
  • олио - 120 мл
  • сол - 7 г
  • яйце - 1 бр. (само жълтъка)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка купа се смесват сухата мая, прясното мляко, водата и захарта. Разбъркват се добре, след което се прибавят две-три супени лъжици брашно. Сместа се разбърква до еднородност. Купата се покрива със свежо фолио или памучна кърпа и се оставя на топло за около 15 минути за да шупне маята.

Към останалото брашно се прибавя солта, размесва се и се прави кладенче по средата. В кладенчето се изсипва шупналата мая и олиото. Замесва се меко и гладко тесто.

Тестото се разделя на две равни части, които се оформят на топки. Поръсват се с брашно и се покриват с фолио. Оставят се да втасат за около 15 минути. Всяка топка се разточва във формата на кръг с дебелина 3-4 милиметра.

Всеки кръг се нарязва на осем еднакви триъгълника. Всеки триъгълник се навива от широката към острата част, така че да се оформят кифлички.

Получените кифлички се подреждат в предварително подмазана с мазнина тава.

Погачата се оставя на топло да втаса до като удвои обема си. Преди да се сложи погачата във фурната, се намазва с разбит жълтък. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. За да не изгори отгоре, по средата на печенето погачата се покрива с алуминиево фолио.

Източник: София Мелподобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар