Мусаката на Мама Диди
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусаката на Мама Диди

Мусаката на Мама Диди

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1544963172511
Мусаката на Мама Диди
Снимка: Диана Андрова
1 / 3
17/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене80 мин.
Общо110 мин.
Порции10
"Който не е чувал за мусаката на Мама Диди досега, веднага да поправи този пропуск"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусна става с 50 процента телешка и 50 процента свинска.

Един различен и много вкусен прочит на класическата мусака.

Измивам, обелвам и нарязвам на дребни кубчета картофите и ги слагам в намазнена тавичка.

В дълбок тиган или тенджера запържвам ситно нарязания лук и чесън, докато поомекнат. Прибавям каймата и щипка сол и я запържвам добре.

След като каймата се е позапържила, добавям ситно нарязаните домати (може и доматено пюре) и рендосаните на ситно моркови. Продължавам готвенето, докато водата на доматите поизври, след което добавям чубриката, червения пипер, ситно нарязания магданоз и черния пипер.

Отвеждам от котлона и изсипвам сместа при картофите. Добавям една чаша пилешки бульон и пека в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато бульона поизври и картофите станат златисти.

Следва приготвянето на заливката, която става много бързо и лесно. Аз приготвям заливката, като разбъркам прясното мляко със яйцата и топеното сирене. След като разбъркам до гладка смес, прибавям и брашното.

Заливам мусаката и пека до порозовяване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: